Erikoisnäyttelyt

Museossa on pidetty teemanäyttelyjä seuraavasti:

HELSINKI PIMENNETTYNÄ -NÄYTTELY

Tämän näyttelyn tarkoituksena on esitellä sodanajan (v. 1943-44) ihmisten asumiseen liittyvä käyttäytymistä Helsingissä suurpommitusten aikana. Museon tilaan on rakennettu asuinhuone, joka on varustettu tuon ajan kalustein ja pimennysverhoin peitettyjen ikkunoiden rikkinäisistä ruuduista näkyy liekehtivä yötaivas lentokoneineen pommitusääniefektein.

Helsinki pimennettyä näyttely aloitti vuonna 2004 ja jäi pysyväksi näyttelyksi museoon.

Katso kuvia näyttelystä.

HELSINGIN VÄESTÖNSUOJELUYHDISTYS ry
– TEEMANÄYTTELY 15.1- 31.12.2011 JATKUU TOISTAISEKSI

Helsingin Väestönsuojeluyhdistys ry (HVSSY) perustettiin 31. päivänä tammikuuta 1941 Helsingin Vanhan Ylioppilastalon juhlasalissa. Alkusanat hanketta valmistelleen toimikunnan puolesta lausui kansakouluntarkastaja Aaro Huuskonen. Hän kertoi vapaaehtoisen väestönsuojeluntyön merkityksestä maanpuolustuksen kannalta ja hahmotteli tulevan vs-yhdistyksen toimintamuotoja pääkaupungissa. Kokous valitsi Aaro Huuskosen perustetun Helsingin Väestönsuojeluyhdistyksen puheenjohtajaksi. Yhdistyksemme historiaan ja sen toiminnan kehittämiseen on vaikuttanut moni arvovaltainen puheenjohtaja 70 vuoden aikana. Väestönsuojelutoiminta käynnistyi tavallaan uudelleen kun uusi väestönsuojelulaki astui voimaan 1956–57. Näyttelyssä voit tutustua yhdistyksemme historiaan esillä olevin esinein ja kuvakokoelmin.

VÄESTÖNSUOJELU 80 VUOTTA SUOMESSA – näyttely v 2007

20.11.2007 tuli kuluneeksi 80 vuotta siitä, kun Kaasupuolustusyhdistys ry perustettiin Suomeen. Muistonäyttely kertoi väestönsuojelun taipaleen kaasusuojelusta omatoimiseen varautumiseen sekä valotti väestönsuojelun ja varautumisen tulevaisuuden näkymiä.

SODISTAMME SELVIYTYNEET LAPSET -TEEMANÄYTTELY
13.3. – 31.12.2006

Maaliskuun 13. 2006 tuli kuluneeksi 66 vuotta talvisodan päättymisestä. Museossa ollut teemanäyttely oli yleisölle ja ryhmille avoinna lauantaisin sekä tilauksesta v.2006 loppuun. Näyttelymme oli kunnianosoitus v.1939 – 45 ajan lapsien elämästä ja edesottamuksista aikuisikään. Näyttelyssä on lasten elämän piiriin kuulunutta esineistöä, sodanaikaisia käsitöitä, leluja ja käyttöesineitä. Monin eri keinoin on selviydytty vaikeista ajoista, työtä tekemällä, käsitöitä ja urheilua harrastamalla, opiskelemalla. Monet on purkaneet kokemuksiaan taiteen tekemiseen, runojen ja elämäkertojen kirjoittamiseen. Näyttelystä jäi museoon kuvakooste. Näyttelyn suojelijana oli Ylipormestari Eva-Riitta Siitonen.

Katso kuvia näyttelyn avajaisista ja näyttelystä.